از فولاد نسوز به عنوان فولاد مقاوم به حرارت نیز یاد می‎شود. کافی است به نام آن توجه کنید تا پی به ماهیت اصلی آن ببرید. این فولاد در برابر حرارت و دمای بالا مقاومت بسیاری زیادی دارد. این امر سبب می‌شود تا حرارت و گرما، به سادگی نتواند آن‌‌ها را فرسایش داده و منجر به تغییر شکل آن‌‌ها شود. از فولاد به عنوان یکی مهمترین فلزات در صنعت و ساختمان یاد می‎شود. برای فولاد کاربردهای متفاوتی در نظر گرفته می‎شود. برخی از آن‌‌ها نرم بوده و این امکان را فراهم می‎آورند تا به شکل‌های مختلف طراحی شوند، در این راستا می‎توان به فولادهایی اشاره کرد که در صنعت خودروسازی به عنوان بدنه و سپر خودرو استفاده می‎شوند.

برخی دیگر نیز از سختی بیشتری برخوردار هستند و در ساخت ابزارهای مانند تیغه‌های تراش و برش کاربرد دارند. در واقع باید بدانید وقتی صحبت از فولاد می‎شود، طیف گسترده‎ایی از آن‌‌ها می‎تواند مورد بررسی قرار گیرد.

در فولاد نسوز از چه آلیاژهایی استفاده می‌شود؟
برای تهیه فولاد نسوز از چندین فلز و عنصر آلیاژی استفاده می‌کنند تا از خواص مفید و کاربردی هر کدام به خوبی استفاده شود. در ساخت همه فولادها ترکیباتی ساده و پیچیده‌ای از کربن و آهن وجود دارد. در فولادهای کربنی ردپایی از سیلیکون، منگنز، سولفور و فسفر دیده می‎شود. در فولادهای آلیاژی ممکن است ترکیبی از موادی نظیر کرم، نیکل، وانادیوم، مولیبدن و تنگستن استفاده شود.

به طور کلی باید گفت کربن تأثیر زیادی بر خواص فولاد خواهد گذاشت. وقتی میزان کربن در فولاد کمتر از ۳۰ درصد باشد، محصول نهایی، فولاد نرم خواهد بود. اگر میزان آن بین ۳۰ تا ۶۰ درصد از وزن کل فولاد باشد، در این صورت با فولادهای گروه متوسط مواجه هستید. فولادهایی که بیش از ۶۰ درصد از وزن آن‌‌ها را کربن تشکیل داده است، فولادهای سخت بوده و اصطلاحا گفته می‎شود که آلیاژ چدن ساخته شده است. از چدن به عنوان یکی پرکاربردترین فلزات در صنعت ریخته‎گری یاد می‎شود.

مقاومت فولا نسوز به گرما و حرارت، بستگی به نوع آلیاژی که در آن به کار رفته است، خواهد داشت. از جمله این آلیاژها می‏توان به آلومینیوم، کروم و سیلیکون اشاره کرد.

چرا در فولاد نسوز از آلیاژ کروم استفاده می‌شود؟
همانطور که گفته شد برای تهیه فولاد نسوز، آلیاژهای مختلفی را در کنار هم قرار می‏دهند تا از ویژگی منحصربه‌فرد آن‌‌ها استفاده شود. کروم آلیاژی است که بواسطه آن مقاومت فولاد به خوردگی‌های ناشی از گازهای مخرب افزایش خواهد یافت. همانقدر که نوع آلیاژ مصرفی در ساخت فولاد مهم است، درصد استفاده از آن نیز دارای اهمیت است. معمولاً برای اینکه این فلز در برابر خوردگی ناشی از گازهای مخرب مقاوم شود، ۸ تا ۳۰ درصد کروم در آن استفاده می‎کنند. شاید با خود فکر کنید، هر چقدر میزان کروم بیشتر باشد، به همان اندازه فولاد در برابر گازهای مخرب ایمن خواهد بود. باید بدانید که میزان بالای آلیاژ کروم، سبب می‎شود تا فولاد خاصیت انعطاف‌پذیری کمتری داشته باشد. این امر به این معنا است که فولادهای نسوز در این حالت، سخت‎تر بوده و شکل‎گیری آن‌‌ها به مراتب مشکل‎تر خواهد بود. خواهد گرفت.

کاربرد آلیاژ مولیبدن در فولاد نسوز

از آلیاژ مولیبدن، به عنوان یکی از مهمترین آلیاژها در ساخت فولاد نسوز یاد می‎شود. از این فولادها برای ساخت لوله‎های بدون درز برای سوپر هیترها، دیگ‎های آب و بخار، مخازن تحت فشار و …. استفاده خواهد شد. استفاده از آن‌‌ها ایمنی در کار را بالا خواهد برد.

آلیاژ نیکل- کروم و کاربرد آن در فولاد نسوز

آلیاژ نیکل- کرم، آلیاژی است که میزان نیکل در آن بیش از کروم است. به طور کلی از آن‌‌ها در ساخت فولادی‌های نسوزی استفاده می‎شود که باید در درجه حرارت‌های بسیار بالا دوام و استحکام داشته باشند. این فولادها معمولاً در برابر گازهایی مانند کربن و نیتروژن دوام خواهند آورد.

در مقابل آن‌‌ها از آلیاژهای کرم- نیکل نیز استفاده می‎شود. در این حالت میزان کرم بیشتر از نیکل خواهد بود. از این آلیاژ در ساخت فولادهایی استفاده می‎شود که باید در برابر گازهای احیا کننده و اکسید گوگرد، استحکام و مقاومت بالایی داشته باشند.

درجه بندی و گریدهای فولاد نسوز
برای فولادهای نسوز بیش از ۱۶ درجه و یا همان گرید وجود دارد. برخی از آن‌‌ها کاربرد بیشتری داشته و به همین دلیل مورد توجه قرار گرفته‎اند. از جمله آن‌‌ها می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

• گرید ۳۰۹ و ۳۰۹s

• گرید ۳۱۰ و ۳۱۰s

• گرید ۳۱۴

مزایای فولاد نسوز چیست؟
فولاد نسوز در برابر دمای بالای ۵۰۰ درجه سانتیگراد مقاومت نشان می‌دهد، تغییر شکل نمی‌دهد و همچنان استحکام و خصوصیات خود را حفظ خواهد کرد.

این فلز در برابر خوردگی، سایش، ضربه، اکسیداسیون و شکنندگی هیدروژنی از خود مقاومت نشان می‎دهد.

معایب استفاده از فولاد نسوز چیست؟
برای فولاد نسوز دو نقطه ضعف در نظر گرفته می‎شود. در مرحله اول باید گفت که آن‌‌ها از قیمت بسیار بالایی برخوردار هستند، به همین دلیل نمی‎توان از آن در هر حجمی استفاده نمود. بسیاری از کارفرمایان تمایل دارند تا در ساخت سازه و ابزارها از فولاد بیشتری استفاده نمایند؛ اما این امر باعث افزایش هزینه‎ها خواهد شد. مشکل بعدی، میزان تولید کم آن است. به همین دلیل سعی می‎شود تا در مواقع ضروری از آن‌‌ها استفاده شود.

فولاد نسوز فریتی چیست؟
فولاد نسوز فریتی از جمله فولادهای سخت به‎شمار می‌‏رود. آهن در ساختار آن‌‌ها مهمترین فاکتور است. در کنار آن از آلیاژ کروم استفاده خواهد شد. میزان استفاده از کروم به ۲ تا ۱۳ درصد می‎رسد. در ترکیبات و زیر ساختارهای آن موادی نظیر سیلیکون، آلومینیوم، کربن، نیتروژن، منگنز و مولیبدن نیز دیده می‎شود. این عناصر سبب می‎شوند تا میزان سختی و استحکام فولاد افزایش یابد. از ویژگی‎های آن می‎توان به شکل دهی سخت فولاد فریتی اشاره کرد. این امر سبب می‎شود تا آن‌‌ها را تنها از طریق جوشکاری قوس الکتریکی بتوان به یکدیگر جوش داد و متصل کرد. از فولاد نسوز فریتی به عنوان مقاوم‎ترین نوع فولاد یاد می‎شود. به همین دلیل، کاربرد و مصرف زیادی در زمینه‎های مختلف صنعت دارند. گفته می‎شود قیمت ورق فولاد فریتی ارزان قیمت بوده واستفاده از آن ها مقرون‎به صرفه باشد، چرا که در تهیه آن‌‌ها از آلیاژهای کمی استفاده شده است. فولادهای نسوز فریتی در برابر گازهای سولفوردار آسیب‎پذیر هستد.

کاربرد فولاد نسوز
از آنجا که در ساخت فولاد نسوز از آلیاژ‌های مختلف با درصد های خاص استفاده می‎شود، کاربردهای متنوعی نیز برای آن می‎توان در نظر گرفت. ردپای آن‌‌ها را می‎توانید در صنایع مهم و مادر بیابید: صنایع نفتی و شیمیایی، خودروسازی، ساختمان‎سازی، ساخت دیگ‎های بخار، کشتی‎سازی، مبدل‎های حرارتی، کوره‌های صنعتی، صنایع هوا و فضا، معماری، تجهیزات پزشکی، صنعت حمل و نقل، صنایع پتروشیمی، صنایع نیروگاهی، معادن و … .

ورق نسوز
به طور کلی منظور از ورق نسوز همان ورق آلیاژی و یا فولاد آلیاژی است. در ساخت آن‌‌ها از فلزاتی استفاده می‌شود که نقطه ذوب بسیار بالایی دارند. علاوه‎بر این، آن‌‌ها در برابر تغییر شکل، سایش و خوردگی نیز مقاوم هستند. به همین دلیل از آن‌‌ها به عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح در صنایع کوچک و بزرگ یاد می‎شود. به طور کلی می‎توان گفت ۱۲ فلز دمای ذوب بالایی دارند؛ اما تنها ۵ مورد از آن‌‌ها کاربردی بوده و مورد استفاده قرار می‎گیرند: تنگستن، نیوبیوم، رنیوم، تانتالوم و مولیبدن.

از انواع ورق نسوز می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

ورق‌ نسوز کیلینگیریت: آن‌‌ها به دو صورت بدون سیم و سیم دار طراحی و ساخته می‌شوند. ممکن است در بازار اسم آن را با عنوان ورق واشر نیز بشنوید. از آن‌‌ها در کارخانه‌های بزرگ و کوچک صنعتی، سکوهای بزرگ نفتی، کارخانه‌های صنعتی و … استفاده می‌شود.

ورق‌های نسوز میکا: از این ورق‌ها در صنایع نفتی، کاغذسازی، هوافضا، ساخت مواد بهداشتی، قطعات الکترونیکی، بخش‌های عمرانی و … استفاد خواهد شد. آن‌‌ها در گروه سیلیکات‎های آلومینیومی قرار می‌گیرند. ازویژگی‌های خاص این نوع از ورق‌های نسوز می‌توان به برش و ساخت قطعات بسیار کوچک و باریک با ضخامت ثابت اشاره کرد. این ورق‌ها در برابر قوس الکتریکی نیز مقاومت خوبی دارند.

ورق‌های نسوز آزبست: این دسته از ورق‌های نسوز در زمینه‌های کوره‌های بخار، عایق‌بندی، بخش عمرانی، کوره‌ها، ماشین‌آلات و … کاربرد دارند.

ورق نسوز فیبر: این نوع از ورق‎ها در سه نوع نخدار، فایبر و استخوانی عرضه می‎شوند. از جمله کاربردهای آن می‎توان به تولید عایق‌های الکترونیکی و مکانیکی اشاره کرد.

فروش ورق نسوز
قیمت فروش ورق نسوز به عوامل زیادی بستگی دارد. از جمله مهمترین فاکتورها می‎توان به ریز ساختارهای آن اشاره کرد. برخی از انواع ورق‌های فلزی نسوز مانند ورق استیل ۳۰۴، ۳۱۶ و ۳۱۰ حرارت را در دماهای بسیار بالا تحمل کرده و اکسید نمی‎شوند. به همین دلیل جزء پرمصرف ترین ورق‌های نسوز صنعتی به‎شمار می‎روند.

از دیگر فاکتورهایی که در تعیین قیمت ورق نسوز صنعتی تاثیر‌گذار است، کد آلیاژی و میزان نیکل به کار برده شده در آن‌‌ها است. به طورکلی باید بدانید نیکل از جمله عناصری است که قیمت آن در سطح جهان از اهمیت خاصی برخوردار است. همانطور که ذکر شد برای ورق‌ها، گرید‌های خاصی در نظر گرفته می‌شود، میزان مصرف نیکل در هر گرید متفاوت از دیگری است و به همین دلیل دارای تفاوت قیمت هستند. برای مثال ورق ۳۱۰ استیل، دارای ۲۰ درصد نیکل است، این در حالی است که در ورق ۳۰۴ تنها ۸ درصد نیکل به کار برده شده است، بنابراین طبیعی است که قیمت ورق ۳۱۰ از قیمت ورق استنلس استیل ۳۰۴ بیشتر باشد.

ابعاد فیزیکی، ضخامت و دمای کاربردی از دیگر فاکتورهایی هستند که بر قیمت ورق نسوز تاثیرگذار خواهند بود.

فولاد نسوز چیست
فولاد نسوز، فولادی است که در دمای بالاتر از ۵۰۰ درجه سانتیگراد مقاوم است. از مشخصات فولاد نسوز به وجود یک لایه اکسید استثنایی بر روی آن و توانایی مقاومت در برابر حرارت می توان اشاره کرد. این لایه، برای حفظ شکل فولاد در هنگام عدم پوشش، مناسب است که باعث مقاومت آن در دماهای بیش از ۶۵۰ درجه سانتیگراد می‌شود. مقاومت در برابر گرمای انواع فولاد نسوز ، به محتوای کروم، سیلیکون و آلومینیوم آن وابسته است.

فولادهای مقاوم در برابر حرارت، برای استفاده در دمای بالاتر از ۵۰۰ درجه سانتیگراد منظور شده‌اند.

زیرا در این دما از مقاومت خوبی برخوردار می‌باشند؛ به ویژه هنگامی که در مدت کوتاه یا طولانی، در معرض گازهای داغ و محصولات احتراق قرار می‌گیرند. این فولادها، فولادهای آلیاژی تقویت شده با محلول جامد هستند.

از آنجا که از این فولادها در یک بازه دمایی وسیع استفاده می‌شوند، معمولاً توسط مکانیسم سخت عملیات حرارتی، محلول جامد و رسوب تقویت می‌شوند.

برای رساندن فولادهای نسوز به خواص مورد نظر، عنصر آلیاژی مختلف به آن اضافه شده است.

این فولادها در شرایطی که مقاومت در برابر افزایش دما بسیار مهم است؛ کاربرد دارند.

خواص مکانیکی فولاد نسوز
این فولاد، بسیار سخت ساییده می‌شود و در برابر تغییرات زیاد دما از خود مقاومت نسان می‌دهد.

این فولاد، در دمای بسیار بالا از ویژگی‌هایی مانند مقاومت در برابر خوردگی، خزش، اکسیداسیون و شکنندگی هیدروژنی برخوردار است.

سطح مقاومت در برابر حرارت این فولادها، به شرایط محیطی که در آن قرار دارند؛ بستگی دارد و با یک آزمایش قابل توصیف نیست.

حداکثر دمای خدمات که بسته به میزان آلیاژ می‌تواند تا ۱۱۵۰ درجه سانتیگراد افزایش یابد، با حضور برخی از ترکیبات مانند ترکیبات گوگرد، بخار آب یا خاکستر به شدت کاهش می‌یابد. لازم به ذکر است که مقاومت در برابر فلز مذاب و سرباره نیز در این فولادها محدود است.

ترکیب شیمیایی فولاد نسوز
این فولادها، از آلیاژهایی بر پایه نیکل و تیتانیوم با عملکرد عالی در دمای بالا ساخته شده‌اند.

فولاد کروم- مولیبدن (Chrome Moly steel)

فولاد کروم_ مولیبدن، یکی از محبوب‌ترین فولادهای نسوز است و معمولاً در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی یافت می‌شود.

ترکیب کروم و مولیبدن در این فولاد، آن را در برابر خوردگی و حرارت مقاوم کرده و استحکام کششی را افزایش می‌دهد. به همین دلیل این فولاد به گزینه‌ای ایده آل برای محیط‌های کاری با درجه حرارت بالا تبدیل شده است.

در فولادهای نسوز، دو عنصر مهم کروم برای مقاومت در برابر اکسیداسیون و نیکل برای استحکام و شکل پذیری است. عناصر دیگر برای بهبود این خواص در دمای بالا اضافه می‌شوند.

تأثیر عناصر آلیاژی بر فولاد نسوز
تأثیر عناصر مختلف آلیاژی بر فولاد نسوز در زیر شرح داده شده است:

کروم: کروم، عنصری است که در تمام فولادهای نسوز وجود دارد. علاوه بر مقاومت در برابر اکسیداسیون، کروم به استحکام در دمای بالا و مقاومت در برابر کربن دهی می افزاید. کروم عنصری است که باعث میکرو ساختار فریتی می‌شود.

نیکل: نیکل وقتی به این فولادها اضافه می‌شود باعث افزایش خاصیت انعطاف پذیری، استحکام دمای بالا و مقاومت در برابر کربن دهی و نیتروژن دهی می‌شود. نیکل تمایل دارد ساختار اتمی را آستنیتی کند و باعث کاهش حلالیت کربن و نیتروژن در آستنیت می‌شود.

کربن: کربن، مهم‌ترین عنصر تقویت کننده است. کربن، در این فولادها در محدوده مشخصی کنترل می‌شود. بیشتر فولادهای مقاوم در برابر حرارت حاوی ۰.۰۵٪ تا ۰.۱۰٪ کربن هستند. فولادهای نسوز چدن، معمولاً ۰.۳۵٪ تا ۰.۷۵٪ کربن دارند. کربن در آلیاژ حل می‌شود و استحکام آن را افزایش می‌دهد. همچنین، این مواد به عنوان ذرات سخت و کوچک به نام “کاربید” می‌باشند که حاصل ترکیبات شیمیایی کربن با عناصر فلزی مانند کروم، مولیبدن، تیتانیوم و نیوبیوم و غیره هستند.

نیتروژن: نیتروژن، به میزان کمی در این فولادها وجود دارد و در تقویت فولادهای مارتنزیتی و آستنیتی نیز مفید می‌باشد.

سیلیکون: سیلیکون، باعث کاهش حلالیت کربن در فلز می‌شود؛ که یک متغیر مهم در فرآیند ساخت فولاد است. سیلیکون، یک عنصر تقویت کننده بوده و به طور معمول بالاتر از ۰.۰۴% است.

سیلیکون، باعث افزایش مقاومت در برابر اکسیداسیون و مقاومت در برابر جذب نیتروژن برای این فولادها در دمای بالا می‌شود.

گوگرد: این عنصر، ناخالصی محسوب شده و برای قابلیت جوشکاری مضر بوده اما باعث بهبود قابلیت ماشینکاری می‌شود.

سایر عناصر آلیاژی
سایر عناصر آلیاژی مورد استفاده در فولادهای نسوز عبارتند از: منگنز، مولیبدن، تیتانیوم، وانادیوم، تنگستن، آلومینیوم، کبالت، نیوبیوم، زیرکونیوم، مس و عناصر کمیاب خاکی مانند بور، سریم، لانتانیم و اتریم.

فسفر: فسفر، معمولاً یک عنصر نامطلوب در این فولادها است؛ زیرا هنگام جدا شدن از تجمع دانه، خاصیت شکننده‌ای دارد. همچنین، برای قابلیت جوشکاری آلیاژ نیکل مضر است. معمولاً بعنوان حد بالاتر برای بیشتر فولادهای نسوز مشخص می‌شود.

این عناصر، خواص مکمل فولادها را در دمای بالا بهبود می‌بخشند. بعضی از عناصر برای استحکام و بعضی دیگر برای افزودن مقاومت در برابر اکسیداسیون،افزوده می‌شوند

انواع فولاد نسوز
به طور کلی، دو دسته مهم فولادهای مقاوم در برابر حرارت وجود دارد. این موارد در ادامه معرفی شده‌اند:

فولادهای نسوز فریتی / مارتنزیتی
این فولادها، همانند آهن، از ساختار کریستالی مکعبی مرکز دار برخوردار هستند. این فولادها، در اصل از آهن با درصد کمی از عناصر آلیاژی تشکیل شده‌اند. عنصر آلیاژی اصلی، کروم با محدوده ۲ تا ۱۳٪ است. این فولادها همچنین حاوی درصد کمی از کربن، سیلیکون، منگنز، مولیبدن، آلومینیوم و نیتروژن هستند. این عناصر، در رسوب سختی که از عملکرد دمای بالای فولاد پشتیبانی می‌کند؛ کمک می‌کنند. در این فولادها، ساختار فریتی بدون تغییر شکل باقی مانده است. این فولادها در برابر نیروی ضربه، مقاومت نسبتاً کمی را نشان می‌دهند. همچنین در دمای بالاتر از ۹۰۰ درجه سانتیگراد، درشت دانه و ترد می‌شوند.

فولادهای فریتی به سختی شکل می‌گیرند؛ از این رو فقط باید با جوش قوس الکتریکی جوش داده شوند. این فولادها نسبت به گازهای سولفور حساس نیستند. گریدهای فریتی فولادهای نسوز، محبوب‌تر هستند؛ زیرا به دلیل وجود عناصر آلیاژی پایین در آن‌ها، مقرون به صرفه می‌باشند. به این فولادها، فولاد نسوز کم آلیاژ نیز گفته می‌شود.

علاوه بر کروم، برخی از عناصر آلیاژی مانند: مولیبدن، تنگستن، نیوبیوم، وانادیوم، بور و تیتانیوم و غیره در گریدهای فریتی وجود دارند.

مقاومت در برابر اکسیداسیون این فولادها در شرایط گرم و گداخته به نسبت مستقیم میزان کروم در فولاد وابسته است.

انواع فولادهای فریتی/ مارتنزیتی
بر اساس میزان عناصر آلیاژی و ریزساختارها به دو دسته تقسیم می‌شوند.

دسته اول، فولادهای کم آلیاژی هستند که دارای ۱٪ تا ۳٪ کروم و کمتر از ۵٪ عناصر آلیاژی هستند.

دسته دوم این فولادها، فولادهای نسوز مارتنزیتی هستند. این فولادها، شامل فولادهای کروم متوسط ​​با میزان کروم ۵٪ تا ۹٪ و فولادهای پر کروم با محتوای کروم ۹٪ تا ۱۲٪ هستند که از مقاومت به خزش بهتری برخوردار هستند.

کل عناصر آلیاژی موجود در این فولادها از ۱۰٪ تا ۲۰٪ است.

گریدهای فولاد نسوز فریتی/مارتنزیتی
Wnr. 1.4724
Wnr. 1.4742
Wnr. 1.4762
این گریدها در برابر نیروی ضربه، چقرمگی نسبتا پایینی از خود نشان میدهند.
Wnr. 1.4724 (H-12): مقاوم در برابر حرارت تا ۹۵۰˚C
Wnr. 1.4762 (H-14): مقاوم در برابر حرارت تا ۱۲۰۰˚C
کاربرد گریدهای فولاد نسوز فریتی/مارتنزیتی
Wnr. 1.4724 (H-12): کوره های صنعتی ، دیگهای بخار ، جعبه ، لوله ، چوب لباسی ، رکوپراتور و…
Wnr. 1.4762 (H-14): تولید کوره های صنعتی ، قسمت هایی از دیگهای بخار
فولادهای نسوز آستنیتی
هنگامی که نیکل (بیش از ۸٪) به فولادهای کروم آهن اضافه شود، ساختار فولاد به ساختار آستنیتی، بدون تغییر تبدیل می‌شود.

در این صورت فولاد دارای یک ساختار کریستالی مکعبی با وجوه پر می‌باشد.

فولادهای آستنیتی از استحکام، انعطاف پذیری و مقاومت به خزش بیشتری نسبت به فولادهای نسوز فریتی / مارتنزیتی برخوردارند.

چقرمگی بالای این فولادها، باعث می‌شود در برابر نیروهای ضربه و تغییرات ناگهانی دما، حساس نباشند. در این فولادها، درشت شدن دانه در دمای بالا اتفاق نمی‌افتد.

این فولادها، از استحکام دمایی و همچنین استحکام خزشی بالاتری نسبت به فولادهای فریتی برخوردار هستند.

فولادهای آستنیتی، در دمای اتاق چقرم‌تر بوده و شکل پذیری خوبی دارند. به طور کلی ساخت این فولاد آسان‌تر بوده و به گازهای سولفور حساس هستند.

ماشینکاری این فولادها، در مقایسه با فولادهای فریتی دشوارتر است و به دلیل داشتن آلیاژ بیشتر گران‌تر هستند.

گریدهای فولاد نسوز آستنیتی
Wnr. 1.4828
Wnr. 1.4841
Wnr. 1.4845
فولادهای نسوز آستنیتی نسبت به فولادهای فریتی دارای درجه حرارت و استحکام خزشی بسیار بالاتری هستند.

Wnr. 1.4828 (H-8): به خوردگی بین مرزدانه ای حساس نیست، مقاومت به خوردگی کمی در برابر اکسیداسیون و کاهش گازهای گوگردی ایجاد می کند. مقاوم در برابر حرارت تا ۱۰۰۰˚C
Wnr. 1.4845 (H-9): مقاوم در برابر حرارت تا ۱۰۵۰˚C
Wnr. 1.4841 (H-10): مقاوم در برابر حرارت تا ۱۱۵۰˚C
Wnr. 1.4878: خواص مکانیکی خوب، مقاوم در برابر حرارت تا ۸۵۰˚C
کاربرد فولاد نسوز آستنیتی
Wnr. 1.4828: سیستم های اگزوز و…
Wnr. 1.4845: ساخت قطعات برای صنایع شیمیایی و نفتی ، خطوط گاز ، خطوط سوخت ، جعبه آتش نشانی ، مقاومت های هیتر
Wnr. 1.4841: فولاد نسوز ۴۸۴۱ در اجزای سازنده در معرض استحکام مکانیکی بالا ، کوره های صنعتی ، کارخانه های سوزاندن زباله ، کارخانه های عملیات حرارتی ، صنعت پتروشیمی و…
Wnr. 1.4878: مبدلهای حرارتی ، دیگهای بخار در کارخانه های شیمیایی و پتروشیمی و…
کاربرد فولاد نسوز
کاربرد فولاد نسوز، براساس میزان مقاومت در برابر حرارت و خواص مکانیکی مورد نیاز فولاد است.

استفاده از فولاد مقاوم‌تر در برابر حرارت، ممکن است به دلیل ترد بودن، گران . مضر نیز باشد. این فولاد، نباید در معرض شعله قرار گیرد و از تماس مستقیم آن با کربن باید جلوگیری شود

فولادهای نسوز در کوره های صنعتی ، دیگهای بخار ، لوله های بخار ، رکوپراتورها ، صنایع شیمیایی و نفتی ، خطوط گاز و سوخت ، جعبه های آتش نشانی ، بخاری ها ، مقاومت ها ، مبدلهای حرارتی و کارخانه های سوزاندن زباله و غیره استفاده می شوند

فهرست